Понеділок, 22 квітня 2024 06:11

Публічні обговорення у с. Москалі

3 квітня 2024 року відбулися публічні обговорення у с. Москалі, що на Чернігівщині, щодо налагодження взаємодії між громадою та представниками НРЖУ.

В обговоренні взяли участь: Ніна Ворох, Голова Михайло-Коцюбинської територіальної громади; Марина Галько, заступниця Голови; Лідія Гаєвська, начальник відділу освіти, культури; Юрій Могилат, староста Шибиринівського старостинського округу та делегація НРЖУ: Голова Людмила Порохняк-Гановська, Голова Комітету по роботі з сільськими громадами Тамара Бігун; представниці Української Академії сталого розвитку Наталія Гнатюк, Людмила Веряскіна, Світлана Вавілова та Іван Кропивницький; керівник проєкту Алла Клименко.

Під час обговорення було відзначено, які потрібно розв'язати питання у межах проєкту, з яких кроків слід розпочати реалізацію проєктів. А саме - облаштування Центру розвитку зеленого туризму села Москалі.

Село Москалі славиться Музеєм старожитностей, який створив краєзнавець Юрій Дахно.

У п’яти сільських хатах розміщується понад 14 тисяч експонатів.

В одній із хат Юрій Дахно облаштував кімнати з хліборобським знаряддям. По дорозі до хат, на штахетниках висять горнятка та горщики. У колекції: діжки для тіста, жорна, мірки для зерна. Навіть колекція серпів часів Київської Русі.

У часи Голодомору саме ці знаряддя рятували від голоду. У нинішні часи, під час окупації, в селі були проблеми з продуктами, зокрема не вистачало хліба. І знову мешканців врятували засоби. Щоправда, вже експонатні. Юрію Дахну довелося молоти борошно своєю механічною ручною віялкою.

Тому на основі думок було розроблено рекомендації щодо подальших спільних дій.

Проєкт впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ICAP Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

 

Прочитано 182 разів

Галерея зображень

Детальніше в цій категорії: « Івент 15802 Зустріч у межах проєкту »

Останні матеріали

трав. 19, 2024 24

Проєкт ICAP Єднання: робимо цей світ кращим!

#IsarEdnannia 18.05.2024 У містечку Седнів (Чернігівщина) в історичній будівлі «Садиба…
трав. 19, 2024 15

Проєкт ICAP Єднання: майстер-клас

#IsarEdnannia 18.05.2024 У межах Проєкту ICAP Єднання у містечку Седнів (Чернігівщина) в…
трав. 19, 2024 21

Проєкт ICAP Єднання: «Рушник – оберіг родини»

#IsarEdnannia 17.05.2024 У межах Проєкту ICAP Єднання у селі Шестовиця (Чернігівщина) у…
трав. 19, 2024 20

Проєкт ICAP Єднання: Подесення

#IsarEdnannia 16.05.2024 Невеличке сіверське село Москалі, незважаючи на свою назву,…

Вісник Національної ради жінок України